A felszerelés

Egy felkészült fotós látásmódja, stílusa és tapasztalata mellett az esküvői fotózásban fontos tényező a megfelelő fotótechnikai eszközök alkalmazása is. A technika sok esetben kihívások elé van állítva az esküvői helyszínek változatossága miatt. Nem szerencsés, ha túl kevés a fény, például egy visszafogottan megvilágított templomi beltér esetén, de egy polgári szertartás elé, délután 1-re szervezett kreatív fotózás is tartogathat kihívásokat a tűző napsütés miatt. Ezért egy esküvői fotósnak sokrétű eszközkészlettel kell rendelkeznie, hogy esküvőről esküvőre a változatos körülmények ellenére is konzisztens módon biztosítani tudja a stílusának megfelelő, elvárt minőséget. A minőség mellett a megbízhatóság is nagyon fontos szempont, mivel a megörökített események egyszeriek és megismételhetetlenek. Megengedhetetlen, hogy a felszerelés egyes komponensei a nap során meghibásodjanak, esetleg adatvesztés történjen, ezért a kritikus eszközökből legalább kettőre van szükség, valamint fontos, hogy a fotózás közben párhuzamosan két memóriakártyára történjen a képek rögzítése.

A fenti igényeket kielégítő eszköz portfólió beszerzése több millió forintos költséggel jár és mindig lehet tovább fejleszteni. Én évről-évre változtatok, fejlesztek az eszköz készleten, egyrészt követve az aktuális technológiai újdonságokat másrészt, hogy még jobb minőséget tudjak biztosítani beleértve új praktikák alkalmazását például a megvilágítás terén. Nézzük milyen eszközökkel rendelkezem jelenleg.

Fényképezőgép vázak

Természetesen egy fotós legfontosabb eszköze az objektívek mellett 😊 A fényképezők piaca rendkívül széles skálán mozog, azonban esküvői fotókhoz elsődleges gépnek érdemes a felső – professzionális kategóriából választani. Számomra az alábbiak a legfontosabb szempontok:

  • “full-frame” szenzorméret (kevesebb képzaj, kisebb mélységélesség a fotó tárgyát képező téma jobb kiemelhetősége miatt)
  • rendkívül megbízható, testreszabható, gyors autófókusz kevés fény esetén is
  • redundáns, több memóriakártyára történő adattárolás
  • megfelelő ergonómia, hogy gyors funkció hozzáféréssel akár másodpercek alatt akár a gép teljes működése módosítható legyen, igazodva a változó körülményekhez
  • robosztus, strapabíró felépítés

A fentiek alapján az én választásom egy Canon 5D Mark IV és egy Canon R6 típusú gépre esett, amelynek elégedett felhasználója vagyok már évek óta. Esküvőkön általában mindkét gépet használom párhuzamosan, ugyanis a megfelelő optikák használatával jól kiegészítik egymást.

Objektívek

Az elkészült fotó minőségét számos tényező befolyásolja, ezek közül az objektívek adottságai, képességei talán a legfontosabbak. Egyaránt rendelkezem zoom és fix optikákkal, utóbbiak használatát jobban kedvelem. A zoom objektívek fő előnye a rugalmasság, hiszen a téma nagyításához csak csavarnunk kell az objektíven, míg egy fix optikánál ténylegesen közelebb kell helyezkedni a fotó témájához. A zoom optikák hátránya, hogy kevesebb fényt tudnak átengedni, mint a fix társaik, ezért sötétebb helyeken korlátozottan használhatók, vagy ilyenkor mesterséges fényre van szükség. A fix optikák “fényesebbek”, jobb képminőséget produkálnak az egyszerűbb felépítés miatt, és nagyon szépen képesek elmosni a hátteret, ezzel kiemelve a fotó tényleges témáját.

A kreatív fotózások alkalmával általában fix optikákat használok, mert rendelkezésre áll idő a megfelelő kompozíció kialakításához, valamint az optikák cseréjéhez. Események fotózásakor általában mindkét gépváz használatban van 1 zoom + 1 fix objekíves kombinációban ezáltal biztosítva a lehető legnagyobb rugalmasságot, de elegendő fény esetén előfordul, hogy mindkét vázon zoom optika van.

Általában az esküvői szertartásokon kicsi a mozgástér és fontos hogy a fotós a háttérben, szinte észrevétlenül dolgozzon. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tudnak tenni a zoom optikák.
Fix optikával készült fénykép, egyrészt a Pár jobb kiemelése (és a háttér szép elmosása), másrészt a kevés rendelkezésre álló fény miatt. A Pár megvilágításához távoli vakut használtam, hozzáigazítva a vaku fényét a környezeti fényforrások színeihez.

Jelenlegi zoom objektíveim:

  • Canon EF 16-35 F2.8 L Mark III: nagy fényerőjű nagy látószögű objektív
  • Canon EF 24-70 F2.8 L Mark II: nagy fényerőjű általános célú objektív, elsősorban események fotózására
  • Canon EF 70-200 F4 L: teleobjektív események, valamint közeli portrékra
Nagy zoom állásban készült fotó (kb 200 mm). A teleobjektívek “tömörítik” a mélységet, ezáltal a távoli objektumok is közelebbinek hatnak, ami különleges kompozíciós lehetőségeket kínál. Jelen esetben a fák természetes keretet adnak, erre a háttérben lévő pirosas lombozat még jobban ráerősít.
Nagyobb látószögnél (kisebb zoom állásban, kb. 70 mm) a fenti hatás már nem érvényesül ennyire kiemelkedően.

Jelenlegi fix objektíveim:

  • Sigma EF 50, 85 F1.4 ART optikák
  • Canon EF 135 F2.0

Világítás

Számos esetben nem áll rendelkezésre elegendő minőségi fény, ezért a téma jobb kiemeléséhez, vagy általános bevilágításhoz szükség van mesterséges fények használatára. Általában rendszervakukkal dolgozom, mert használható közvetlenül a fényképezőre illesztve, vagy rádiós kioldással 100 méteres körzetben bárhol. Több vaku kombinációjával és a vakukra szerelt megfelelő fényformálók használatával gyorsan előállítható minőségi fény, ami drámaian tudja javítani 1-1 fotó összhatását. Emellett rendelkezem egy műtermi vakuval is, ezt beltérben szoktam használni, ahol rendelkezésre áll áramforrás. Előnye a nagyobb teljesítmény, modellfény (porté fotózásnál nagyon hasznos) és a kibocsátott fény több irányba való “szórása”.

Borongós időben a színek tompák, extra világítás nélkül nehéz különleges fotókat készíteni. Itt egy távoli külső vakut alkalmaztam egy nagy softbox-al szerelve, ami megfelelő irányba szórja a fényt, viszont kellően lágy és természetes marad.
Nincs azonban szükség minden esetben vakura, ha extra fényforrásra van igény. A nap fényét visszaverő derítőlap vagy valamilyen objektum (világos falfelület, víz) lehetőséget ad természetes fényű derítésre.
Kreatív vakus világítás nem csak beállított fotóknál használható (legyen az a szabadban vagy műteremben), hanem például egy buli alatt is jól működik, így különleges képek készíthetők. Ezen a fotón két irányból érkezik a vakuk fénye: balról a fényképező gép mögül, valamint jobb szélről szemből, ami látszik a fotón is.

Kapcsolat

Üzenet elküldése

Köszönöm a megkeresést! Az üzenet sikeresen elküldésre került, hamarosan válaszolok. A küldés során hiba történt, kérlek próbáld meg újra.