A felszerelés

Egy felkészült fotós látásmódja, stílusa és tapasztalata mellett az esküvői fotózásban fontos tényező a megfelelő fotótechnikai eszközök alkalmazása is. A technika sok esetben kihívások elé van állítva az esküvői helyszínek változatossága miatt. Nem szerencsés, ha túl kevés a fény, például egy visszafogottan megvilágított templomi beltér esetén, de egy polgári szertartás elé, délután 1-re szervezett kreatív fotózás is tartogathat kihívásokat a tűző napsütés miatt. Ezért egy esküvői fotósnak sokrétű eszközkészlettel kell rendelkeznie, hogy esküvőről esküvőre a változatos körülmények ellenére is konzisztens módon biztosítani tudja a stílusának megfelelő, elvárt minőséget. A minőség mellett a megbízhatóság is nagyon fontos szempont, mivel a megörökített események egyszeriek és megismételhetetlenek. Megengedhetetlen, hogy a felszerelés egyes komponensei a nap során meghibásodjanak, esetleg adatvesztés történjen, ezért a kritikus eszközökből legalább kettőre van szükség, valamint fontos, hogy a fotózás közben párhuzamosan két memóriakártyára történjen a képek rögzítése.

A fenti igényeket kielégítő eszköz portfólió beszerzése több millió forintos költséggel jár és mindig lehet tovább fejleszteni. Én évről-évre változtatok, fejlesztek az eszköz készleten, egyrészt követve az aktuális technológiai újdonságokat másrészt, hogy még jobb minőséget tudjak biztosítani beleértve új praktikák alkalmazását például a megvilágítás terén. Nézzük milyen eszközökkel rendelkezem jelenleg.

Fényképezőgép vázak

Természetesen egy fotós legfontosabb eszköze az objektívek mellett 😊 A fényképezők piaca rendkívül széles skálán mozog, azonban esküvői fotókhoz elsődleges gépnek érdemes a felső – professzionális kategóriából választani. Számomra az alábbiak a legfontosabb szempontok:

  • “full-frame” szenzorméret (kevesebb képzaj, kisebb mélységélesség a fotó tárgyát képező téma jobb kiemelhetősége miatt)
  • rendkívül megbízható, testreszabható, gyors autófókusz kevés fény esetén is
  • redundáns, több memóriakártyára történő adattárolás
  • megfelelő ergonómia, hogy gyors funkció hozzáféréssel akár másodpercek alatt akár a gép teljes működése módosítható legyen, igazodva a változó körülményekhez
  • robosztus, strapabíró felépítés

A fentiek alapján az én választásom egy Canon 5D Mark IV típusú gépre esett, amelynek elégedett felhasználója vagyok már évek óta. A másodlagos gépem jelenleg egy Sony Alpha 6400-as, amely kis mérete miatt praktikus, de bizonyos funkciói, például az autofókusz rendkívül fejlett technológiával rendelkezik. Esküvőkön általában mindkét gépet használom párhuzamosan, ugyanis a megfelelő optikák használatával jól kiegészítik egymást.

A kisebbik tükör nélküli Sony (balra) és a Canon (jobbra). A Canon-os csomag tömege a képen látható optikával kicsit több mint 2 kg. Testedzéshez is kitűnő eszköz lenne, főleg egy egész napos fotózás alkalmával 😊

Objektívek

Az elkészült fotó minőségét számos tényező befolyásolja, ezek közül az objektívek adottságai, képességei talán a legfontosabbak. Egyaránt rendelkezem zoom és fix optikákkal, utóbbiak használatát jobban kedvelem. A zoom objektívek fő előnye a rugalmasság, hiszen a téma nagyításához csak csavarnunk kell az objektíven, míg egy fix optikánál ténylegesen közelebb kell helyezkedni a fotó témájához. A zoom optikák hátránya, hogy kevesebb fényt tudnak átengedni, mint a fix társaik, ezért sötétebb helyeken korlátozottan használhatók, vagy ilyenkor mesterséges fényre van szükség. A fix optikák “fényesebbek”, jobb képminőséget produkálnak az egyszerűbb felépítés miatt, és nagyon szépen képesek elmosni a hátteret, ezzel kiemelve a fotó tényleges témáját.

A kreatív fotózások alkalmával általában fix optikákat használok, mert rendelkezésre áll idő a megfelelő kompozíció kialakításához, valamint az optikák cseréjéhez. Események fotózásakor általában mindkét gépváz használatban van 1 zoom + 1 fix objekíves kombinációban ezáltal biztosítva a lehető legnagyobb rugalmasságot, de elegendő fény esetén előfordul, hogy mindkét vázon zoom optika van.

Általában az esküvői szertartásokon kicsi a mozgástér és fontos hogy a fotós a háttérben, szinte észrevétlenül dolgozzon. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tudnak tenni a zoom optikák.
Fix optikával készült fénykép, egyrészt a Pár jobb kiemelése (és a háttér szép elmosása), másrészt a kevés rendelkezésre álló fény miatt. A Pár megvilágításához távoli vakut használtam, hozzáigazítva a vaku fényét a környezeti fényforrások színeihez.

Jelenlegi zoom objektíveim:

  • Canon EF 24-105 f4 L IS Mark II: általános célú objektív képstabilizátorral, elsősorban események fotózására
  • Canon EF 70-200 F4 L: teleobjektív események, valamint közeli portrék fotózására
Nagy zoom állásban készült fotó (kb 200 mm). A teleobjektívek “tömörítik” a mélységet, ezáltal a távoli objektumok is közelebbinek hatnak, ami különleges kompozíciós lehetőségeket kínál. Jelen esetben a fák természetes keretet adnak, erre a háttérben lévő pirosas lombozat még jobban ráerősít.
Nagyobb látószögnél (kisebb zoom állásban, kb. 70 mm) a fenti hatás már nem érvényesül ennyire kiemelkedően.

Jelenlegi fix objektíveim:

  • Sigma EF 20, 50, 85 1.4 ART optikák
  • Sony FE 35 1.8

Világítás

Számos esetben nem áll rendelkezésre elegendő minőségi fény, ezért a téma jobb kiemeléséhez, vagy általános bevilágításhoz szükség van mesterséges fények használatára. Általában rendszervakukkal dolgozom, mert használható közvetlenül a fényképezőre illesztve, vagy rádiós kioldással 100 méteres körzetben bárhol. Több vaku kombinációjával és a vakukra szerelt megfelelő fényformálók használatával gyorsan előállítható minőségi fény, ami drámaian tudja javítani 1-1 fotó összhatását. Emellett rendelkezem egy műtermi vakuval is, ezt beltérben szoktam használni, ahol rendelkezésre áll áramforrás. Előnye a nagyobb teljesítmény, modellfény (porté fotózásnál nagyon hasznos) és a kibocsátott fény több irányba való “szórása”.

Borongós időben a színek tompák, extra világítás nélkül nehéz különleges fotókat készíteni. Itt egy távoli külső vakut alkalmaztam egy nagy softbox-al szerelve, ami megfelelő irányba szórja a fényt, viszont kellően lágy és természetes marad.
Nincs azonban szükség minden esetben vakura, ha extra fényforrásra van igény. A nap fényét visszaverő derítőlap vagy valamilyen objektum (világos falfelület, víz) lehetőséget ad természetes fényű derítésre.
Kreatív vakus világítás nem csak beállított fotóknál használható (legyen az a szabadban vagy műteremben), hanem például egy buli alatt is jól működik, így különleges képek készíthetők. Ezen a fotón két irányból érkezik a vakuk fénye: balról a fényképező gép mögül, valamint jobb szélről szemből, ami látszik a fotón is.

A fotóstáskám tartalma

Hosszabb események alkalmával általában telepakolom a fotóstáskámat, amelynek tartalmát az alábbi fotó szemlélteti. Emellett természetesen a munka jellege szerint készülök egyéb kiegészítőkkel, például állványokkal, fényformálókkal is.

Kapcsolat

Üzenet elküldése

Köszönöm a megkeresést! Az üzenet sikeresen elküldésre került, hamarosan válaszolok. A küldés során hiba történt, kérlek próbáld meg újra.