Az esküvői kreatív fotózás ideális időpontja

Az esküvő eseményeinek megismételhetetlen pillanatai mellett a kreatív fotók is kiemelten fontosak, hiszen ezek a képek adják vissza igazán, hogy milyenek is vagytok. Fotós szempontból ez klasszikusan sokkal inkább portré műfaj, mint az esküvő eseményeinek többi része.

Ezért is fontos, hogy az első egyeztetés alkalmával, amikor átbeszéljük Nagy Nap részleteit a kreatív fotózással kapcsolatos elképzeléseitekről beszéljünk. Az első kérdés ilyenkor, hogy milyen jellegű helyszínben gondolkodtok, legyen az természet közeli, városi, indusztriális, esetleg valamilyen beltéri hely, mi az, ami Hozzátok leginkább illik. Másrészről fontos a fotózás ütemezése, időtartamának egyeztetése. Az általam javasolt minimális idő minimum 2 óra, de érdemes enné több idővel tervezni. Ezt gyakran nehéz beütemezni az esküvő napjára, ezért egyre gyakoribb megoldás, ha más napra időzítjük a kreatív fotózást. Nézzük milyen előnyei vannak a külön napon történő fotózásnak:

  • helyszín és időtartam tekintetében nagyobb a mozgástér, akár több helyszín is kényelmesen beleférhet az időbe
  • kültéri helyszín esetén az optimális fényviszonyokhoz igazodva tudjuk kezdeni a fotózást (általában késő délután)
  • ilyenkor már a hőmérséklet is kellemesebb, nincs tűző nap
  • órákon át tartó fotózás esküvői ruhában kimerítő, az esküvő napján ezt az időt érdemes inkább pihenésre fordítani
  • az esküvő napján nagyon sok a teendő, nagyobb az időbeni csúszás esélye, ami csökkenti a fotózásra fordítható időt

A számos előny mellett természetesen van néhány hátránya is, mint például a “dupla” ráfordítás a készülődésre költségben és időben is.

Felmerül a kérdés, ha külön nap mellett döntötök, akkor mégis melyik legyen az? Érdemes ezt minél közelebb tartani az esküvőhöz (pl. ruha bérlése miatt), ezért szombati esküvő esetén csütörtök, péntek vagy hétfő jöhet szóba. Tapasztalatom szerint a legoptimálisabb nap a csütörtök az alábbiak miatt:

  • pénteken így még marad idő szervezésre és pihenésre
  • a fotózásra kipihenten szükséges érkezni, az esküvőt követő hétfőre ez nem biztos hogy tartható, ráadásul a ruha sem biztos hogy tiszta marad
  • rossz idő esetén van tartalék napunk (de “B” tervként mindig érdemes fedett helyszínt is betervezni)

Esküvőtől eltérő napon, késő délután készült fotók

Ellenfényes portré “arany” órában, ami fotózásra legalkalmasabb időszak naplemente előtt
Tóparti sziluett a naplementében

Természetesen igazodva az igényeitekhez az esküvő napján is kivitelezhető a kreatív fotózás. Ilyenkor is javasolt lehetőség szerint kerülni a déli órákat, inkább kicsit később vagy korábban (esetleg hajnalban?) fotózzunk, amennyire a Nagy Nap menetrendje engedi. A szertartások, csoportképek és a vacsora közé nem javasolt hosszabb kreatív fotózást beiktatása, legfeljebb 10-15 perc néhány kép elkészítésének erejéig.

Szerencsére megfelelő felkészültséggel “szikrázó” napsütésben (és egyébként borús időben) való fotózás nem jelent automatikusan “rossz” minőségű képeket. Ilyenkor a rendelkezésre álló eszközök (pl. derítő, diffúzor, vaku(k)) nagyobb szerepet kapnak és nem elhanyagolható az utómunka jelentősége sem.

Esküvő napján készült, kora délutáni fotók

Az első példához hasonlóan ellenfényes fotó, derítő használatával
Érdekes árnyékos mintázat kihasználása, amely naplementekor már nem látszik

Kapcsolat

Üzenet elküldése

Köszönöm a megkeresést! Az üzenet sikeresen elküldésre került, hamarosan válaszolok. A küldés során hiba történt, kérlek próbáld meg újra.